17 Mayıs 2012 Perşembe

EKRAN KARTI (VGA CARD)


Ekrandaki Görüntü Nasıl Oluşur?
Pixellerden binlercesi bir araya gelerek ekrandaki görüntüyü oluşturur.

Çözünürlük ekrandaki görüntünün kaç pikselden oluşacağını belirler ve yatay dikey pikseller
cinsinden belirtilir (800x600,1024x768 gibi).

Renk Derinliği ne kadar artarsa her pikselin alabileceği renk sayısı artar, renkler gerçeğe daha yakın olur.
En Temel Bileşenleriyle Ekran Kartı
Grafik İşlemcisi: Güncel kartlar için grafik işlemcisi görüntü hesaplamalarını yapmak için ekran kartının üzerine oturtulmuş bir CPU`dur diyebiliriz.

Görüntü Belleği: Ekran kartının üzerinde bulunur ve görüntü hesaplamalarıyla ilgili veriler burada saklanır.

RAMDAC: Monitörlerdeki analog sinyalleri RAMDAC (RAM Dijital-to-Analog Converter) görüntü belleğindeki verileri analog RGB (Red Green Blue) sinyallerine çevirerek monitör çıkışına verir.

BIOS: Ekran kartının çalışma parametreleri, temel sistem fontları kayıtlıdır. Ayrıca bu BIOS sistem açılırken ekran kartına ve onun belleğine de küçük bir test yapar.

Ekran Kartının Montajı;
Anakartın üzerinde bulunan PCI Express Slotu ekran kartının montajının yapıldığı slottur.

* Ekran kartını alıp PCI Express Slotundaki yerine yerleştiririz.
* Yerleştirdikten sonra aşağıya doğru itiniz.

Konuyla ilgili slayta bu linkten ulaşabilirsiniz:

10 Mayıs 2012 Perşembe

POWER SUPPLY ÖZELLİKLERİ

FRISBY FR-PW40C12B SATA PFC POWER SUPPLY 400W
 
Ürün Özellikleri

Maksimum Güç 400W

Yapı ATX
Soğutma Sitemi 120mm Sessiz Fan
24-Pin Ana Kart Konnektör 1
4-Pin +12V CPU Konnektör 1
SATA Konnektör 4
4-Pin Çevresel Konnektör 2
4-Pin FDD Konnektör 1
6-Pin PCI-E Konnektör 1
PFC Pasif PFC
Boyut (G x D x Y) 150 x 140 x 85 mm


Power Supply Nasıl Bağlanır ?
Power Supply bu şekilde bir parçadır.
Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.(Resmi göremiyorsanız üye olunuz)

Resmin ismi:  power-supply.jpg
Görüntüleme: 1693
Büyüklüğü:  21,2 KB (Kilobyte)
Power Supply bilgisayar kasasına aşağıdaki resimde görüldüğü yere 4 adet vida ile bağlanılır.

Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.(Resmi göremiyorsanız üye olunuz)

Resmin ismi:  265.jpg
Görüntüleme: 1364
Büyüklüğü:  14,5 KB (Kilobyte)

Bağlantıyı yaparken dikkatli olun sağlam bir şekilde bağlandığına emin olun.

Şimdi ucundaki kabloları ne olduklarını öğrenelim.

Power Supply in ucundaki bu kablolar elektriği gerekli parçalara taşırlar. 

Bu kablolardan ikisi anakart üzerine, biri DVD-ROM, biri Hard-diske- biri Disket okuyucuya, biri gerekiyorsa Ekran kartına takılır. Mecburi takılacak olanlar anakartın üzerine takılan ikisi ve hard-diske takılacak olandır. Diğerleri mecburi değildir.

Ucları tanıyalım.
İsim:  power-suppy-baglanti1.jpg
Görüntüleme: 1355
Büyüklük:  7,4 KB (Kilobyte)


ATX 20 pin : Anakarta bağlanır ana bağlantıdır. Bir tarafında tırnak vardır. Takarken giriş yuvasında tırnağın girdiği yer vardır. Yuvaya takıp oturana kadar iki taraflı hafif hafif bastırın. Çok yüklenirseniz anakarta zarar verebilirsiniz.

Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.(Resmi göremiyorsanız üye olunuz)

Resmin ismi:  1.jpg
Görüntüleme: 1363
Büyüklüğü:  16,1 KB (Kilobyte)


Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.(Resmi göremiyorsanız üye olunuz)

Resmin ismi:  2.jpg
Görüntüleme: 1360
Büyüklüğü:  20,7 KB (Kilobyte)

P4  X1 :Anakarta takılır. İşlemcinin hemen yanındadır. Üstünde tırnak vardır. Yuvasına takarken tırnağın yönüne göre takacaksınız.


Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.(Resmi göremiyorsanız üye olunuz)

Resmin ismi:  3.jpg
Görüntüleme: 1365
Büyüklüğü:  23,8 KB (Kilobyte)

IDE 4 PINX5: Hard-disk, DVD-ROM, Fan gibi parçaların elektrik girişidir.

Harddisk ide bağlantısı;
İsim:  harddisk-ide.jpg
Görüntüleme: 1341
Büyüklük:  5,7 KB (Kilobyte)


Not: Hard-diskiniz, DVD-ROM nuz SATA çıkışlı ise elektrik girişi olarak bu ucu kullanamazsınız.

Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.(Resmi göremiyorsanız üye olunuz)

Resmin ismi:  tutorial-sata_power_conn.jpg
Görüntüleme: 1347
Büyüklüğü:  10,9 KB (Kilobyte)









Sata çıkışlarınız varsa elektrik girişi olarak bu ucu kullanacaksınız.

Sata bağlantısı;

Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.(Resmi göremiyorsanız üye olunuz)

Resmin ismi:  harddisk-sata.jpg
Görüntüleme: 1328
Büyüklüğü:  5,3 KB (Kilobyte)

6 Nisan 2012 Cuma

BİOS NEDİR ?



Bios : "Basic Input/Output System" (Temel Giriş/Çıkış Sistemi)
Kelimelerinin baş harflerinin birleşmesinden meydana gelen BIOS, PC' nizin çalışması için gereken temel işletim sistemi olarak özetlenebilir. Sadece okunabilir bellek (ROM) üzerine yazılmış bir yazılım olan BIOS, anakartınızın özelliklerini yönetebilmeniz/ kullanabilmeniz, diğer donanımlar arasında bir bağ kurması için görev yapar.

 Daha kaba bir ifadeyle, bilgisayarınız açılırken genelde Press DEL to Enter SETUP ifadesine hitaben DEL tuşuna basarak girdiğiniz yazılımsal bölümdür.
Sadece Okunabilir Bellek üzerinde olmasından dolayı, BIOS burada kalıcıdır. Kalıcı olmasının bir sebebi ise, her defasında PC'nizi açtığınızda BIOS'un işlem yapmasıdır. PC'nizin açılmasında görev almakla birlikte, işletim sisteminiz ile diğer donanımlarınız arasında bir bağ kurmaya olanak sağlar. Örneğin, anakartınız üzerinde olan donanımların listesini işletim sistemine BIOS verir. 

BIOS ile anakart ile sunulan özellikleri değiştirebildiğimiz gibi, sistemin daha iyi çalışması, uyumsuzlukları gidermek için bir takım ayarlamalar yapılabilir. Örneğin, entegre olarak ses kartı taşıyan anakartın BIOS'una girerek ses özelliğini iptal ettiğimizde işletim sistemi artık bu ses kartını algılayamayacaktır. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi BIOS, bir yazılım olduğundan, anakartın dengeli + performanslı çalışması için kullanıcılara ayar yapma olanağı sunuyor.


31 Mart 2012 Cumartesi

DOSYA FORMAT SİSTEMLERİ NELERDİR?

DOSYA FORMAT SİSTEMLERİ

1 ) FAT : dosya Tarama Tablosu 3e ayrılır:
A) Fat: FAT dosya sistemi, PC’nin sabit sürücüsünde, Esnek disketinde ya da bir flash bellek kartında saklanan belirli dosyaların yerini ve sıralamasını izlemekte kullanılan bir sistemdir. İşletim sistemlerinin çoğunluğu bilgisayar dosyalarını, ilgili dosyayı küçük parçalara ayırıp ayrı ayrı eş yapılı kümelerde depolayarak saklar. 

B) FAT16 diğer ismiyle V-FAT: Artan disk kapasiteleri gelişimi hızlandırdı. Microsoft; bununla uzun dosya isimlerini yazabilen ilk sistemi başarmış oldu. En fazla 2 GB’a kadar destekleyebiliyor. Cluster kapasitesi ise 64 KB’tır.

C) FAT32: Hala kullanımı sürmekte olan bir dosya sistemidir. Özellikle aynı disk üzerinde Linux işletim sistemini kullanıyor ve bazı dosyalara Windows’tan da ulaşıp değişiklik yapmak isterseniz ihtiyaç duyacağınız bir dosya sistemi. En fazla 32 GB’lık volume’de destekler. Cluster kapasitesi 32 KB’tır. Tek bir diskte ise 2 Terabyte’a kadar destekliyor.

2 ) NTFS: NT File sistem: NTFS dosya sistemi 1993 yılında NT 3.5 ile birlikte çıktı. Windows 2000′e kadar bu işletim sisteminin geliştirme çizgisi tamamen ayrı tutuldu; son kullanıcıya yönelik Windows 95-98 ve Me sürümleri ise FAT16 veya FAT32′ye talim etti. Öte yandan Windows XP’yi de içeren NT serisi, FAT32′yi desteklemeyen Windows NT 4 dışında, bütün dosya sistemlerine erişebiliyorlar. Eski Windows versiyonlarında NTFS üzerine yazma yetersizliğini çözmekte yardımcı olabilecek birçok profesyonel araç bulunmakta. Bu türün en yüksek kaliteli ve en iyi bilinen araçlarından biri, NTFS bölmelerini DOS disketi ile başlatmak için bile kullanılabilecek olan NTFSdos’tur.
NTFS, FAT sistemlerine göre birçok yenilik getirmekte. En önemli olanları arasında büyük sürücülerde depolama alanının optimum şekilde kullanımı, çökmelerin ardından hata düzeltmeleri, yetkisiz bilgi erişimine karşı koruma, indeks servisi, sıkıştırma ve veri şifrelemesi sayılabilir. NTFS’in kurtarma özellikleri de söz etmeye değer: Windows dosya sistemindeki tüm değişiklikleri belirli kurtarma noktaları oluşturarak gerçek zamanlı olarak kaydeder. Zorunlu bir yeniden başlatma durumunda, sistem hatalarını düzeltmek için arka planda bu kurtarma noktalarını kullanır. NTFS yüzlerce terabyte (bir terabyte bir milyon megabyte eder) büyüklüğündeki bölmelerin yönetimini yapabilir. Güvenlik bakımından ise sistem yöneticileri dosyalar ve klasörler için kullanıcı erişim kuralları belirleyebilir, EFS (Şifreleme dosya sistemi) gibi bütünleşik koruma fonksiyonlarından yararlanabilirler.Avantajlara rağmen, Windows 2000 öncesi NTFS, günümüz sistemlerinin tüm ihtiyaçlarını tamamıyla karşılayamıyor. Windows NT ile gelen NTFS sistemi otomatik olarak atanan bölme isimlerini 26 harfe (A’dan Z’ye kadar olan sürücüler) kadar destekliyor. Ayrıca, bir bölmede yapılan değişiklikler her zaman sistemin tekrar başlatılmasını gerektiriyor. Bunun yanında, NTFS bölme bilgilerinin Registry’de saklanması nedeniyle sabit diski başka bir sistemle kullanmaya çalıştığınızda işleri daha karışık hale getirir. Windows XP’de veri işleme kapasitesi artırıldı ve sabit 512 byte’lık cluster boyutu yerine şimdi değişken cluster boyutları tanımlayabiliyorsunuz. Yönetim fonksiyonları, örneğin klasör indekslemesi veya bellek kullanımı ve veri erişimi ile ilgili sınırlamalar iyileştirildi.

NTFS Altında Veri Yapısı:
Bölme başlangıcında kendine özgü bir atama tablosu içeren FAT’in aksine, NTFS bölmenin orta kısmını – Ana dosya Tablosu’nu (MTF) – gizli dosyalarla düzenlenmektedir. MFT tüm bölmedeki dosyaları ve metadata adı verilen kısmı bir ilişkisel veritabanı yapısıyla yönetir. dosyalar üzerindeki bilgiler satırlar halinde, dosya öznitelikleri ise (gizli, şifrelenmiş, sıkıştırılmış dosya, sistem dosyası vb. olup olmadıkları) ile ilgili bilgiler ise sütunlar halinde düzenlenmiştir. Bizzat MFT’nin üzerinde bilgi içeren metadata ise ilk 16 kayıt içinde tutulur ve MFT toplam 16 KB yer tutar.

3 ) WinFS : Windows Future Storage
Geleceğin dosya sistemi , Sizin yerinize düşünen dosya sistemi.
Kullandığımız sabit disklerin kapasitesi her yıl büyük bir hızla büyümeye devam ediyor. Kullandığımız program ve dosya sayısı ise geçtiğimiz yıllara göre çok daha fazla . Çoğu zaman dosyaların içinde kayboluyor ve gerekli dosyalara erişmekte zaman kaybediyoruz. Üçüncü parti dosya yöneticisi programlar bu soruna çözüm getirse bile FAT32 yada NTFS dosya sistemleri düzen ve hız bakımından yetersiz kalıyor. Yakın gelecekte Terabyte seviyelere ulaşacak olan disklerde bu problem daha da büyük olacak. Bu durumun uzun süredir farkında olan Microsoft çözüm olarak; Outlook, Media Player ve Adres Defteri gibi programlara dosya ilişkilendirme sistemini getirdi. Bu programlarda dosyalar birbiri ile içerik bakımından ilişkili hale geliyor ve istenilen bilgiye daha kolay erişilebiliyor. Tabii bu çözümün işletim sistemi çapında zayıf kaldığı tartışma götürmeyen bir gerçek. Durum böyle olunca Microsoft dosya sisteminde çözüm yoluna gitti ve WinFS’i geliştirdi

15 Mart 2012 Perşembe

ANAKART ÖZELLİKERİ



GİGABYTE anakart markasının GA-H55M-S2H modelinin ürün özellikleri



CPU (işlemci): 
GA1156 Soket, Intel® Core™ i7, Intel® Core™ i5 ve Intel® Core™ i3 serisi işlemci desteği
L3 önbelleği CPU ile değişmektedir


Chipset (Yonga Seti):
Intel®H55 Expres


Memory (Bellek):
16 GB sistem belleğine kadar destek veren 2 x 1,5V DDR3 DIMM yuva ve  DDR3 1666 (O.C.)/1333/1066/800 MHz bellek modülleri desteği
Çift kanallı bellek mimarisi

Yerleşik Grafikler (Onboard Graphics):  
Yonga setinde entegre ;
x D-Alt bağlantı noktası
1 x DVI-D bağlantı noktası
1 x HDMI bağlantı noktası

Audio(Ses):
Realtek ALC888B codec (kodlayıcı/kod çözücü)
Yüksek Çözünürlükte (HD) Ses
2/4/5.1/7.1-kanal
S/PDIF Giriş/Çıkış Desteği
CD Giriş Desteği


LAN (Local Area Network ) :
Realtek RTL8111D yonga


Xpansion Slot  (Artırma Yuvaları):
1 x PCI Express x16 yuvası, x16’da çalışıyor. (PCIEX16)
(PCIEX16 yuvasındaki çalışma PCI Express 2.0 standardına uygundur.)
1 x PCI Express x16 yuvası, x4 (PCIEX4)’da çalışıyor
2 x PCI yuva

Multi-Graphics Technolog (Çoklu Grafik Teknolojisi):  
ATI CrossFireX™ Teknolojisi Desteğ

Storage Interface(Depolama Arayüzü)
Yonga Seti:
6 x SATA 3Gb/s Bağlantı noktası, 6 adet SATA 3Gb/s sürücüsünün bağlanmasına olanak sağlar
JMicron JMB368 yongası:
1 x ATA-133/100/66/33 bağlantı noktası, 2 IDE cihazın bağlanmasına olanak sağlar
iTE IT8720 yongası
1 x 1 Disket sürücü bağlantı noktası
12 x USB 2.0/1.1 bağlantı noktası (Arka panelde 8, anakart üzerinde 4 bağlantı noktası. Kart üzerindeki bağlantı noktalarını kullanabilmek için kablo gereklidir.)


Internal Connectors(Dahili Konektörler):
1 x 24-pin ATX ana güç konektörü
1 x 4-pin ATX 12V güç konektörü
1 x Disket sürücü konektörü
1 x IDE konektör
6 x SATA 3Gb/s konektörü
1 x CPU fan konektörü
1 x Sistem fanı konektörü
1 x Ön panel konektörü
1 x Ön panel ses konektörü
1 x CD Giriş konektörü
 x S/PDIF Çıkış konektörü
2 x USB 2.0/1.1 konektörü
1 x Seri port bağlantı konektörü
1 x CMOS Ayarları Sıfırlama Atlatıcısı


Back Panel Connectors(Arka Panel Konektörleri)
1 x PS/2 klavye/fare bağlantı noktası
1 x D-Alt bağlantı noktası
1 x DVI-D bağlantı noktası
1 x Optik S/PDIF Çıkışı
1 x HDMI bağlantı noktası
8 x USB 2.0/1.1 bağlantı noktası
1 x RJ-45 bağlantı noktası
6 x ses jakı (Merkez/Subwoofer Hoparlör Çıkışı/Arka Hoparlör Çıkışı/Yan ..Hoparlör Çıkışı/Hat Girişi/Hat Çıkışı/Mikrofon)


I/O Controller(I/O Denetleyici):
iTE IT8720 yongası
Hardware Monitor(Donanım Monitör)
CPU/Sistem sıcaklığı ve  fan hızı algılama
CPU aşırı ısınma arızası
CPU/Sistem fan arızası uyarısı
CPU/Sistem fan hızı kontrolü

BIOS: AWARD BIOS kullanımı

8 Mart 2012 Perşembe

BİR DONANIMCI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER


Bilgisayar Teknisyenine lazım olan araç-gereçler


  • Antistatik bilek bandı ya da diğer antistatik aygıtlar




  • Düz kafalı tornavida






  • Yıldız kafalı tornavida


  • Somun ağızlı tornavida




  • İğne burunlu pense

  • Köşegenler ve enine kesimli pense





  • Dar bölgelerde görmeyi kolaylaştırmak için ayna



ANALOG AVOMETRE
  • Sayısal/analog avometre









DİĞİTAL(SAYISAL)AVOMETRE




  • Cep Feneri






Ölçü Aletleri


  • Post Test Cihazı




  • Kablo Test Cihazı



  
  • Optik Ölçüm Cihazı



  • Geri Döngü Fişleri

23 Şubat 2012 Perşembe

MASAÜSTÜ BİLGİSAYAR TANITIMI

CASPER BİLGİSAYAR

Özellikleri :
İşlemci Markası :    İNTEL
İşlemci Teknolojisi :  İntel® Core™ i5
İşlemci Numarası :    i5 2400
İşlemci Hızı :  3 . 1 GHz
İşlemci Ön Bellek :    6 MB
Hafıza (RAM) Kapasitesi : 6 GB
Hafıza (RAM) Tipi : DDR3
Hafıza Bus Hızı  :  1333 MHz
Sabit Disk Kapasitesi : 1 TB
HD I/O : SATA
Ekran Kartı Hafızası : 1024 Mb
Ekran Kartı Markası :  ATI
VGA Chipset Modeli :  HD6510
Optik Sürücü :      DVD RW
Card Reader :       Var
İşletim Sistemi :   Win 7 Home Premium Tr
Ekran Kartı Tipi : Paylaşımsız Hafıza

FİYATI : 1.441 TL

10 Ocak 2012 Salı

OPEN OFFİCE İLE MİCROSOFT OFFİCE ARASINADAKI FARK

Open office açık kaynaklı kodlu bir yazılımdır. 
OPENOFFICE NELER İÇERİR?

  • Writer,Calc,Impress,Base,Math,Draw
Writer (Kelime İşlemci)
Kelime işlemci ile rapor, kitap vb. dokümanları oluşturabilirsiniz. Oluşturulan dokümanları HTML, PDF gibi dosya türlerinde saklayabilirsiniz.
Calc (Hesap Tablosu)
Hesap tablosu ile finansal, istatistiki ve matematiksel konularda bir çok özellik kullanılabilmektedir. 2 veya 3 boyutlu hesaplamaları gerçekleştirebilinir.
Impress (Sunu)

Bir katılımcı grubuna sunulacak içeriğin grafik, ses ve animasyonlar ile hazırlanmasında kullanılır. Microsoft PowerPoint dosya sistemiyle ve Macromedia Flash (SWF) dosya sistemi ile sorunsuz çalışmakta ve bu dosya formatlarında kayıt yapabilmektedir.
Base (Veritabanı)
Tablo, form, sorgu oluşturmada kullanılabilmektedir. Base başlangıç, orta ve ileri seviyedeki veritabanı kullanıcılara sihirbaz, tasarım ve SQL görünümü gibi esnek seçenekler sunmaktadır.
Math (Formül Düzenleyici)
Bir formül-denklem editörüdür. Belgeler içerisinde kullanılan formüller bu editör yardımıyla oluşturulabilmektedir.
Draw (Vektörel Grafik)
Bir çizim editörü olup grafik oluşturmak için gereken esnek seçenekleri kullanıcılara sunmaktadır. Nesneler oluşturulup 2 ve 3 boyutlu olarak kontrol edebilirsiniz. Projelerinizi grafik biçimlerinden JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF türlerinden herhangi biri olarak kaydederek diğer çalışma veya dokümanlarınızda kullanabilirsiniz. Hatta .swf dosya türü de üretebilirsiniz.

Microsoft Office, kişisel verimlilik ürünlerinden oluşan bir ürün  grubundan daha kapsamlı ve entegre bir sisteme evrimleşti. Pek çok kişinin zaten bildiği tanıdık araçları temel alan ve birlikte çalışmak için tasarlanmış sunucuları, hizmetleri ve masaüstü programlarını içeren Microsoft Office Sistemi, çok geniş bir yelpazede iş sorunlarını çözmektedir